European Patent Office
European Patent Office
Contact:
Bernd Münchinger
Phone: +49 711 99014 85
E-Mail: muenchinger@echolot-pr.de
KEYWORDS:
  • publikpriset
  • Europeiska uppfinnarpriset
  • Europeiska patentverket (EPO)
BUSINESS
Mon, 02.05.2016
Print
pts20160502025 Companies/Finance, Products/Innovations
Pressbox Pressbox
Nätröstning för publikpriset för Europeiska uppfinnarpriset 2016 startar
Allmänhetens röster efterfrågas

München (pts025/02.05.2016/11:00) - När Europeiska patentverket (EPO) delar ut det Europeiska uppfinnarpriset 2016 den 9 juni i Lissabon, utses även vinnaren av publikpriset bland de 15 finalisterna. Utmärkelserna i de fem fackkategorierna "Industry", "Small-to-medium-sized enterprises (SME)", "Research", "Non-European Countries" och " Lifetime Achievement" utses av en internationell jury. Publikpriset däremot bestämmer enbart allmänheten vilken uppfinnare som skall hedras med utmärkelsen. Fram till den 31 maj går det nämligen att rösta på en favorituppfinnare på Europeiska patentverkets hemsida och på EPO:s Facebook-sida. Alla röster är viktiga och det är väldigt enkelt att vara med; på http://www.epo.org och på http://www.facebook.com/europeanpatentoffice presenteras alla uppfinnarna som man kan rösta på med text-, bild- och videomaterial. Genom att klicka med musen kan alla rösta på sin favorit en gång om dagen fram till slutet av omröstningen. Dessutom är alla som röstar med i en tävling och har chansen att själv få ett pris.

15 uppfinnare är med och tävlar om publikpriset

I kategorin "Industry" hoppas följande på publikens gillande: de italienska livsmedelsteknikerna Virna Cerne och Ombretta Polenghi för uppfinningen av glutenersättning av majs, teamet kring tyskarna Bernhard Gleich och Jürgen Weizenecker för ett bildåtergivningsförfarande baserat på magnetism (MPI), samt det belgiska/franska teamet kring Joan Daemen och Pierre-Yvan Liardet för bidraget om utvecklingen av säker smartcard-kryptering.

I publikröstningen i kategorin "Small-to-medium-sized enterprises (SME)" deltar: danskarna Tue Johannessen, Ulrich Quaade, Claus Hviid Christensen och Jens Kehlet Nørskov för ammoniaklagring för NOx-reducering bl.a. för dieselmotorer, den franska hematologen Helen Lee för utvecklingen av ett HIV-diagnos-kit för utvecklingsländer, samt litauern Arminas Ragauskas för uppfinningen av säker hjärntryckmätning med hjälp av ultraljud.

Inom området "Research" deltar i allmänhetens pris: fransmannen Alim-Louis Benabid, som har uppfunnit en banbrytande metod för behandling av Parkinsons sjukdom, det portugisiska paret Elvira Fortunato och Rodrigo Martins för transistorer av papper, samt tjecken Miroslav Sedlácek för uppfinningen av en turbin, som använder energin från långsamt rinnande vattendrag för strömalstring.

I kategorin "Lifetime Achievement" har följande uppfinnare chansen att vinna publikpriset: Den renommerade franska kardiologen Alain Carpentier för det första autonoma och fullt implanterbara konstgjorda hjärtat, svensken Tore Curstedt, som har uppfunnit världens mest sålda och effektivaste medicin mot Respiratory Distress Syndrome (RDS) hos för tidigt födda barn, samt den nederländska automobilingenjören Anton van Zanten, som har utvecklat det elektroniska stabilitetssystemet (ESP) hos tyska Robert Bosch GmbH.

I kategorin "Non-European Countries" står valet mellan: amerikanen Hugh Herr för bioniska benproteser samt amerikanen Robert Langer för uppfinningen av mediciner mot cancer som är inkapslade i biologiskt nedbrytbara plaster och indiern Arogyaswami Paulraj med sitt team på Stanford-universitetet som har utvecklat en snabb trådlös anslutning som gör det möjligt att skicka stora datamängder via frekvenser med begränsad bandbredd.

Mer information om publikpriset och röstningen finns på:
http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/popular-prize_de.html
https://www.facebook.com/europeanpatentoffice

Om det Europeiska uppfinnarpriset
Det Europeiska uppfinnarpriset är det viktigaste priset för innovation i Europa. Det delas ut årligen av Europeiska patentverket (EPO) sedan år 2006. Med priset uppmärksammas enskilda uppfinnare och team av uppfinnare som med sina utvecklingar bidrar till att hitta tekniska svar på vår tids viktigaste utmaningar. En internationell jury med hög kompetens kontrollerar i vilken utsträckning de här uppfinnarna med sitt arbete har bidragit till framsteg i samhället, till att skapa arbetsplatser och till välståndet i Europa. I år äger de totalt 11 prisutdelningarna rum i Lissabon den 9 juni. Allmänheten är också inbjuden att delta i prisutdelningen - genom nätröstning på EPO:s hemsida bestämmer allmänheten fram till den 31 maj vinnaren av publikpriset bland de 15 finalisterna.

Om EPO
Europeiska patentverket (EPO) är med ungefär 7 000 medarbetare en av de största europeiska inrättningarna inom den allmänna sektorn. Huvudsätet är i München och i Berlin, Bryssel, Den Haag och Wien finns filialer. EPO grundades för att främja samarbetet mellan europeiska stater inom patentväsendet. Via det centrala beviljandeförfarandet hos EPO kan uppfinnare få patentskydd i upp till 38 EPO-medlemsländer samtidigt. EPO är dessutom världens mest betydande myndighet för patenträttigheter och patentinformation.

Mediainformation
Mer information, foton och videos om det Europeiska uppfinnarpriset 2016 finns i mediateket. Smart-TV-användare kan följa galan live den 9 juni 2016 via Innovation TV.

Kontakt:
Jana Mittermaier
Ledare för extern kommunikation/talesperson
Europeiska patentverket
press@epo.org

Rainer Osterwalder
Presstalesman
Europeiska patentverket
Tel. +49 (0)89 2399 1820
Mobil: +49 (0)163 8399527
rosterwalder@epo.org

Bernd Münchinger
echolot pr
Tel: +49 711 99014 85
muenchinger@echolot-pr.de

(end)
Submitter: European Patent Office
Contact: Bernd Münchinger
Phone: +49 711 99014 85
E-Mail: muenchinger@echolot-pr.de
Website: www.epo.org
European Patent Office